Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В інформаційних повідомленнях ЗСУ нібито «натякають», що жінок невдовзі мобілізуватимуть

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях наводять уривок відео з військовослужбовицею, яка нібито говорить «непрямо», що в Україні скоро мобілізуватимуть усіх жінок. 

Аналітики VoxCheck узялися за цей кейс і пояснили, що на відео не було жодних «натяків» чи інформації, що невдовзі жінок мобілізуватимуть до лав ЗСУ. Адже пропагандисти інтерпретували на свій лад відео бійчині й виснували таку тезу. Однак вона безпідставна і необґрунтована — жодних законодавчих ініціатив, які б регулювали «тотальну» мобілізацію, в Україні просто не існує. 

За допомогою зворотного пошуку фахівці знайшли відео, на яке посилаються телеграм-аноніми у своїх дописах: його опублікували в телеграм-каналі десантно-штурмових військ. І в ньому ішлося про Ірину Токарчук — лікарку медичного пункту підрозділу десантно-штурмових військ. Вона добровільно вступила до лав ЗСУ,  у ролику не закликала вступати до війська, а лише пояснювала свою позицію, чому пішла служити: 

«Війна не на Сході чи на Півдні, вона в нас у країні. Якщо я заплющу очі, нічого не зміниться, війна нікуди не зникне. Тому я обираю ходити з відкритими очима».

Однак інтерпретація слів медикині як таких, що свідчать про майбутню мобілізацію жінок, не має жодних підстав. Вона лише висловлювала свою мотивацію щодо добровільного вступу до лав ЗСУ. 

Загалом медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року справді мають стати на військовий облік, але постановка на військовий облік не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок необмежений. Щоб стати на військовий облік, ця категорія жінок матиме три роки — до 31 грудня 2026 року.

Серед іншого, рекомендуємо почитати ще один наш задокументований кейс, у якому пропагандисти стверджували, що українські медикині та фармацевтки нібито масово «втікають» з України через так звану мобілізацію.

Скриншот — VoxCheck.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись