Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українські медикині та фармацевтки масово «втікають» з України

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що жінки з медичною освітою почали масово «втікати» з України, адже з 1 жовтня 2023 року медикині та фармацевтки мають ставати на військовий облік. На підтримку такої тези пропагандисти демонструють нібито дані Державної служби статистики України та пояснюють, що більш ніж 25 тисяч жінок з медичною освітою, мовляв, виїхали з України протягом двох останніх тижнів.

Аналітики VoxCheck дослідили кейс та встановили, що Держстат не публікує такої статистики, а отже, жодних даних про міграцію саме медикинь та фармацевток просто не існує. Тобто пропагандисти вигадали цю інформацію. Адже міграційна статистика на сайті Держстату не оновлювалася з січня 2022 року через воєнний стан. Фахівці пояснили, що в Україні на державному рівні відстежують міграційний рух населення за кількома показниками: кількість прибулих та вибулих осіб і відповідні коефіцієнти цих процесів. При чому такі показники формують щорічно, а не щотижнево. І не виокремлюють інформацію щодо професії прибулих та вибулих, тобто такі дані не збирають. Дані можуть класифікувати за типом місцевості, статтю, віком тощо. 

Також статистику про міграційний рух населення публікує Державна міграційна служба України. Але й цей орган не надає інформації про розподіл мігрантів за професією. 

Медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року справді мають стати на військовий облік, але постановка на військовий облік не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують, що облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок не обмежений. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись