Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Європі створюють графіті «Glory to urine» — «Слава сечі»

Таку інформацію поширили прокремлівські медіа. У повідомленнях ідеться, що у Європі люди почали масово створювати графіті з написом «Glory to urine» — «Слава сечі» з алюзіями на український порядок денний. Пропагандисти публікують трійко світлин із європейських міст, де нібито є такі графіті. Це — брехня. 

Фактчекери проєкту «Брехунець» дослідили кейс і встановили, що всі три фото відредагували у програмі-фоторедакторі. А за допомогою спеціального інструмента FotoForensics на фейкових картинках вони виявили ознаки редагування. Також фактчекери вирішили встановити відповідність між світлиною та ймовірним розташуванням графіті у європейських містах. Фахівці визначили, що на жодній із локацій немає таких графіті. 

Нагадаємо, що раніше ми документували кейс, нібито у Нью-Йорку встановили білборд із написом «Слава Сечі». Водночас ми неодноразово аналізували фейки, які стосуються підробних графіті чи обкладинок іноземних журналів/газет. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Наявність колективного переконання створює враження правдивості всіх тез. Тому споживачі дезінформації більш схильні вірити таким випадам, які нібито демонструють «справжній зріз думок» суспільства. І згодом у них складається враження, що громадськість справді незадоволена Україною. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись