Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На російському сайті «Авіто» продають деталі знищеного танка Challenger 2

Таку інформацію поширили у прокремлівських медіа. У повідомленнях ідеться, що росіяни почали продавати вже перші «трофейні деталі» від знищеної в Україні західної техніки. Та пояснюють, що на російському сайті оголошень «Авіто» можна нібито придбати деталі від британського танка Challenger 2. До публікації додають скриншот оголошення. Проте це — фейк.

Фактчекерам VoxCheck вдалося спростувати кейс, адже вони визначили, що на російському сайті нема такого оголошення. Більш того, пропагандисти скомпілювали скриншот оголошення, адже розмістили фото танка Challenger 2, знищеного у 2003 році під час Іракської війни. За допомогою спеціального інструмента — FotoForensics — аналітики з’ясували, що на фейковому скриншоті наявні ознаки редагування. 

Проте безглуздо стверджувати, що на полі бою росіяни не нищать українську техніку, бо це більш ніж можливо на війні. Пропагандисти зумисне перебільшують кількість «знищеної» техніки, натякаючи так на нібито низьку боєздатність української армії. А що деталі від техніки згодом продають як трофеї — насміхаються так з українських бійців і бійчинь. 

При чому загалом інформація про знищення Challenger 2 в Україні правдива. 5 вересня 2023 року в соцмережі X (раніше твітер) фахівці OSINTtechnical, які займаються військовою аналітикою на основі відкритих джерел, опублікували відео з підбитим Challenger 2. Згодом міністр оборони Великої Британії також підтвердив знищення танка. Подальша доля цієї машини невідома.

Тобто існують реальні випадки знищення західної техніки, і їх не можна заперечувати. Однак пропагандисти системно намагаються дискредитувати Сили оборони України, створюючи фейки про підбиття або знищення якихось її видів. Читайте наші найсвіжіші кейси на цю тему: наприклад, ми задокументували фейк, нібито Росія «знищила» п’ять пускових установок Patriot; чи як Москва нібито знищила танк Leopard з німецькими військовими в Україні.

А також у нашій рубриці «Новомова» ми описували російський феномен «непереборної техніки». Якщо коротко, то так росіяни прагнуть переконати внутрішню аудиторію в постійних «перемогах». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись