Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Ексспікерка ТрО ЗСУ Сара Ештон-Сірілло нібито заявила, що жінкам варто мобілізуватися в ЗСУ

У соціальних мережах російського сегмента поширюють скриншот нібито листування ексречниці Сил територіальної оборони ЗСУ Сари Ештон-Сірілло з користувачем інстаграму, де вона начебто написала, що «жінкам варто служити в армії». Це — фейк.

Проаналізували кейс аналітики VoxCheck, які пояснили, що на своїх сторінках у соціальних мережах, а саме в Х (раніше твітер) ексспікерка Сил оборони ЗСУ Сара Ештон-Сірілло повідомила, що вона не листувалась з користувачем про мобілізацію жінок і не робила таких заяв. Також зазначила, що повідомила Департамент стратегічних комунікацій ЗСУ і командувача Сил територіальної оборони про цей фейк.

У такий спосіб пропагандисти прагнуть переконати, що українське керівництво нібито вдається до «тотальної мобілізації» та намагається «заманити» до армії будь-якими методами. 

В Україні лише медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року мають стати на військовий облік. Але постановка на військовий облік не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок необмежений. Щоб стати на військовий облік, ця категорія жінок матиме 3 роки — до 31 грудня 2026 року.

Читайте ще: в інформаційних повідомленнях ЗСУ нібито «натякають», що жінок невдовзі мобілізуватимуть.

Скриншот — VoxCheck.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join