Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Житомирська міська рада нібито закупила два квадрокоптери аж за 530 мільйонів гривень

Проросійські ресурси поширюють інформацію, що міська рада Житомира передала 30-ій окремій механізованій бригаді два квадрокоптери, на закупівлю яких буцімто витратили 530 мільйонів гривень. За словами пропагандистів, це вказує на те, що значну частину коштів було вкрадено місцевими чиновниками. Це — фейк. 

Фахівці з Центру протидії дезінформації при РНБО опрацювали цей кейс. Як виявилося, насправді на закупівлю двох «пташок» було витрачено 530 тисяч гривень. Про це Житомирська міська рада повідомила на своєму телеграм-каналі.

Російським пропагандистам характерно спотворювати інформацію, домальовуючи нулі до чисел або замінюючи одне чи кілька слів у реченні, щоб видати бажане за дійсне. Раніше ми аналізували інформацію, що 200-500 тисяч українців нібито втратили кінцівки через війну, хоча в оригіналі йшлося про 20-50 тисяч військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись