Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція 200-500 тисяч українців нібито втратили кінцівки через війну

Пропагандисти поширили інформацію, що за різними підрахунками в Україні буцімто від 200 до 500 тисяч людей вже втратили кінцівки, а в одну лише компанію Ottobock, яка займається розробкою протезів, звернулося 50 тисяч українських військових. Це – маніпуляція.

Цей кейс дослідили фахівці з проєкту VoxUkraine. Виявилося, що згаданою інформацією маніпулюють. По-перше, агітпроп не наводить жодного джерела, звідки походять цифри про 200-500 тисяч людей, що втратили кінцівки. Є лиш посилання на компанію Ottobock, у якої нібито замовили протези 50 тисяч українських бійців. По-друге, імовірно, пропагандисти мали на увазі статтю The Wall Street Journal (WSJ), яка вже безпосередньо цитує німецьку компанію Ottobock, що надає дані щодо кількості замовлених протезів українцями. Проте в статті йдеться про 20-50 тисяч українців, а не лише військових, що втратили кінцівки, і аж ніяк не про сотні тисяч. До того ж 50 тисяч — це приблизна оцінка на основі даних держави та медичних партнерів загальної кількості постраждалих, яким ампутували кінцівки, але аж ніяк не кількість клієнтів компанії Ottobock.

Агітпроп намагається налякати українців і заохотити нас виступати проти чинної влади, перебільшуючи кількість тих співвітчизників, кому було ампутовано одну чи кілька кінцівок. Пропагандисти у цьому випадку маніпулюють чутливою темою. Раніше ми аналізували російську маніпуляцію, що в Україні нібито хочуть скасувати інвалідність, аби відправити якнайбільше людей на фронт.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись