Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Влада Харкова нібито популяризує навчання школярів в сховищах заради власного піару

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що буцімто влада Харкова має намір розпочати будівництво підземної школи винятково у своїх інтересах – «заради гарної картинки та піару». Мовляв, ініціативи такого роду робляться лише для того, щоб вчергове розікрасти бюджет, а школярам і у звичайних школах нібито нічого не загрожує. Втім це – фейк. 

У проєкті StopFake фактчекери звернули увагу на цю інформацію. Вони зауважили, що пропагандистські ресурси «забули» сказати, що українські школярі змушені навчатися не в класних кімнатах своїх шкіл, а в укриттях під землею через постійні російські атаки на цивільну інфраструктуру, зокрема й на заклади освіти. За даними Міністерства освіти України та ЮНІСЕФ станом на листопад 2023 року, по всій території країни зруйновано або пошкоджено росіянами понад 4100 українських шкіл. З них у Харківській області повністю знищено 51 освітню установу, а частково пошкоджено 579 шкіл, дитячих садків, ЗВО та інших навчальних закладів. Експерти дитячого фонду ООН наголошують, що через російську агресію українські діти залишилися без доступу до базових прав – освіти та охорони здоров’я, що ставить під загрозу їхнє життя й добробут.

У випадку закриття шкіл і дитячих садків через російські атаки діти втрачають можливість спілкування зі своїми однолітками, що є важливим для їхнього розвитку. У звʼязку з цим у Харкові, як і в низці інших українських населених пунктів, практикується змішане навчання – онлайн та офлайн у безпечних місцях. У Харкові – це метрополітен. На п’яти станціях харківського метро обладнано 19 класних приміщень, які відповідають нормам безпеки у воєнний час, а також освітнім нормам. Класи обладнано шумоізоляцією та клімат-контролем, приміщення ізольовані від платформ, якими рухаються потяги. У метро в кілька змін навчаються 105 класів, 2087 дітей. Переважно це школярі молодшого та середнього віку. 

Враховуючи попит серед батьків харківських школярів на офлайн-навчання їх дітей у безпечних місцях, міська влада в жовтні 2023 року повідомила про намір розпочати будівництво першої підземної школи. Вартість будівництва – 58 мільйонів гривень. Школа зможе вмістити 450 школярів, тобто 900 дітей у дві зміни. Підготовчі будівельні роботи вже розпочалися.

Пропагандисти стверджують, що їх «високоточна зброя» потрапляє тільки в стратегічно важливі військові обʼєкти, а обстріли росіянами шкіл, дитсадків, культурних установ тощо – це все вигадки українців. Тобто, армія Росії в жодному разі нібито не атакує цивільне населення України, а тому за життя українських дітей можна не переживати. Зрештою, цей випадок дезінформації має на меті підживити наратив агітпропу про бездарну українську владу, яка все розкрадає й займається самопіаром, замість того, щоб підіймати рівень життя звичайних українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись