Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У 14-й ОМБр ЗСУ буцімто застрелили молоду психологиню, яка змушувала військових бригади йти в атаку

Проросійські ресурси поширюють інформацію, що командир батальйону 14-ї окремої механізованої бригади (14 ОМБр) нібито застрелив молоду психологиню Наталію Личман, яка змушувала солдатів штурмувати російські війська для повернення втрачених територій. Потім її смерть буцімто списали на артилерійський обстріл з боку Збройних сил Росії касетними боєприпасами. Втім це – фейк. 

Перевірити цю інформацію взялися фахівці з проєкту StopFake. Їм вдалося зʼясувати, що Наталія Личман не була психологинею й не служила в 14-й ОМБр, а була військовослужбовицею 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Вона брала участь в обороні Бахмута, а про її смерть стало відомо ще 19 грудня 2022 року. Тоді багато українських ЗМІ розповіли про загиблу військовослужбовицю із Закарпаття, використовуючи в матеріалах фотографію, яку пропагандисти й взяли для свого фейку.

Ця дезінформація співзвучна із наративом агітпропу, що українці нібито не хочуть воювати, а тому їх потрібно примушувати протистояти росіянам. Крім того, пропагандисти продовжують «створювати картинку» розбрату між українцями – зокрема військовими, як цьому випадку. Раніше ми спростовували інформацію, що в Україні нібито роздають агітки людям літнього віку, аби ті мобілізувалися в ЗСУ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись