Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові спалили прапор Нідерландів, переплутавши його з російським.

У соціальних мережах на англомовну авдиторію поширюють фото нібито з українськими військовими, які спалюють прапор Нідерландів, зазначаючи, що вони переплутали його з прапором Росії. Ці дописи супроводжують лайкою та висміюванням українських захисників. Цей фейк, очевидно, має на меті дискредитувати українських військових серед іноземців, тим самим спонукаючи їх відмовитися від підтримки України та змушувати свої уряди робити те саме. Що вкрай вигідно для Кремля.

Насправді це подвійний фейк. Адже це відео було зняте ще 2016 року, а не після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. На відео, яке називається «Звернення бійців АЗОВу до Нідерландів щодо референдуму про асоціацію Україна — ЄС», бійці в чорних балаклавах цілеспрямовано спалюють прапор Нідерландів. Також вони погрожують громадянам Нідерландів терактами, якщо вони не підтримають на місцевому рефефрендумі Угоду про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Подвійний цей фейк тому, що «Азов» немає жодного стосунку до цього відео. Напередодні референдуму в Нідерландах у 2016 році, його розповсюдили російські пропагандистські ресурси, які посилалися на новостворений сайт. Метою цього фейку було зашкодити міжнародній репутації України. Представники «Азову» тоді спростували причетність своїх бійців до відео. «З першого погляду відразу зрозуміло, що це не можуть бути бійці "Азову", у них немає знаків розрізнення, форма і черевики не ті, що носять наші бійці. Але найсмішніше в цьому відео — страйкбольна зброя, яку тримають ці актори», — сказав тоді заступник командира батальйону «Азов» Андрій Дяченко.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись