Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Рада хоче знизити призовний вік до 16 років.

Російські ЗМІ та користувачі соцмереж поширили заяву підозрюваного в держзраді колишнього нардепа від «ОПЗЖ» Іллі Киви, що Верховна Рада нібито готова розглянути постанову, якою може знизити призовний вік до 16 років, а також дозволить призивати в армію жінок, які не мають дітей. Кива також поширив скриншот нібито цієї постанови.

Нагадаємо, в Україні зміни до законів вносять через законопроєкти. Водночас під номером 7333 на сайті українського парламенту зареєстровано не «Постанову про внесення змін до закону про призов до армії, що забезпечують першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави», а проєкт закону «про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо звільнення від кримінальної відповідальності в період воєнного стану при добровільному відшкодуванні шкоди». Крім того, в Україні питання щодо призову регулюються законом «Про військовий обов'язок і військову службу». Частина про «заходи щодо зміцнення обороноздатності держави» є в документі «Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби в Збройних Силах України та поступового переходу до засад професійної армії», який має назву указ і передбачає підвищення рівня соціального забезпечення українських військових, збільшення чисельності та зміцнення ЗСУ. Президент України підписав цей указ 1 лютого 2022 року.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись