Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У світі буде голод через санкції проти російських добрив.

Російські ЗМІ поширюють заяву доцента російського університету, який прогнозує голод у світі нібито через санкції проти російських добрив. Він заперечує факти та говорить, що Україну нібито не можна назвати основним експортером зерна у світі, що буцімто «без українського зерна голод у світі не настане», мовляв саме «дефіцит російських добрив загрожує серйозними проблемами», передає StopFake. «Російська пропаганда вкотре намагається виставити себе жертвою, а не агресором у цій війні. Для цього Москва поширює наратив про те, що нібито не війна проти України та блокування постачання зерна з українських портів спричинять голод, а санкції проти Росії і, як наслідок, — відсутність російських добрив на світовому ринку», — розповіли фактчекери.

Насправді, за даними ING Economics, на частку України припадає 12% світового експорту пшениці та 17% світового експорту кукурудзи; Україна також є найбільшим у світі експортером олії. Також Україна є найбільшим постачальником добрив у світі, а війна Росії проти України порушила їхній експорт та логістику. Також Росія тимчасово окупувала деякі частини областей на півдні країни та заблокувала українські порти, таким чином перешкоджаючи експорту зерна на світові ринки.

Разом з цим, Європа не скасувала повністю імпорт добрив із Росії, лише встановила обмеження на імпорт деяких російських добрив, дозволивши ввозити 2,6 мільйона тон на рік. Також у деяких країни з часом планують знизити залежність від імпорту та використання добрив.

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись