Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У ВООЗ спростували інформацію про спалах холери в Маріуполі

Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали поширили інформацію, що українська влада бреше про спалах холери в Маріуполі, мовляв ВООЗ уже спростувала цю інформацію. Таким чином російська пропаганда намагається підірвати довіру суспільства до української влади, а також приховувати реальну ситуацію в Маріуполі.

Насправді ВООЗ ще 17 травня попереджала про можливий спалах холери в Маріуполі через проблеми із відсутністю води та її якістю. Менеджерка ВООЗ з питань інцидентів в Україні Доріт Ніцан тоді розповіла, що організація отримала інформацію від неурядових організацій, що у Маріуполі каналізаційні води змішуються з питною водою: «Це загрожує поширенням багатьох хвороб, особливо холери. Ми готуємось до цього, готуємо вакцини, співпрацюємо з неурядовими організаціями, які можуть їздити туди і підтримувати людей». 6 червня схожі заяви зробили головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін та радник міського голови міста Петро Андрющенко. Тобто вони говорили саме про загрозу спалаху холери. Водночас росЗМІ поширили заяву речниці ВООЗ Марґарет Гаріс, яка нібито спростувала інформацію про спалах холери в Маріуполі. Насправді Гаріс сказала, що ризик спалаху холери в Маріуполі високий, однак ВООЗ не може підтвердити, «чи існує поточний спалах, за відсутності систематичного епідеміологічного розслідування та підтвердження лабораторного тестування (ПЛР)». Марґарет Гаріс також додала, що ВООЗ через партнерів шукала можливості дістатися до Маріуполя, однак зробити це, як і раніше, складно.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись