Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові обстріляли колону з біженцями на Харківщині

Російські «Ізвестія» та інші пропагандистські ЗМІ поширюють дезінформацію щодо обстрілу евакуаційної колони з дітьми та жінками з міста Вовчанську: начебто колону з 34 автівок розстріляли з мінометів з відстані 100 метрів біля населеного пункту Старій Салтів в Харківській області. Як повідомляє StopFake, цей фейк спростували в Центрі протидії дезінформації при РНБО спростували та кервіництво Харківської області.

Як заявив голова Харківської обласної військово-цивільної адміністрації Олег Синєгубов, організована евакуація з тимчасово окупованого Вовчанська не проводилася через постійні обстріли. І навіть з самого Старого Салтова, де зараз йдуть бої, але територія контролюється Україною, евакуація планується, але зараз теж неможлива.

«Суспільне» повідомляє, що з Вовчанська дійсно виїхала колона біженців, вони евакуювалися самостійно, попри попередження, що в районі постійно відбуваються обстріли – і саме в напрямку Вовчанська зараз сунуться колони ворожої техніки та російськи окупанти намагаються атакувати українські позиції. «Суспільне» пише, що колона попала в засідку – і що загинули цивільні, також є інформація про вбиту дитину. Раніше в ЗМі та офіційних повідомленнях української влади вже з’являлася інформація про обстріли колон з біженцями з боку російських окупантів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись