Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польща «офіційно визнала плани анексії Західної України»

В російському інформаційному просторі – загострення антипольської риторики, пов’язане з підтримкою Польщею України. Останні три дні в російських ЗМІ з’являються дестяки фейкових або маніпулятивних повідомлень стосовно «планів Польщі захопити Україну». Лише за 5 та 6 травня поширюють фейковий наказ генерального командувача Збройних Сил Польщі генерала Ярослава Міка, який буцімто передбачав, що «до особового складу певних підрозділів треба донести інформацію про готовність взяти під контроль стратегічні об’єкти двох областей — Львівської та Волинської». Також російськи телеграм-канали 6 травня поширювали інформацію про те, що в Польщі зняли прапори України з транспорту через відсутність підтримки  та «втому» від укрїнців – але 2 травня Польща відмічає день національного прапору, а 3 травня – день конституції Польщі, тому українськи прапори прибрали - лише з транспорту і лише в Варшаві. Взагалі, тепер транспорт в Варшаві буде ходити без прапорів - будь яких, у тому числі польских, - як ходив і раніше.  Також в російських ЗМІ поширюють плакати з цитатою того ж Міки, де написано «час згадати історію» - і маніпулюють, що це нагадування українцям про те, що західні території України колись були в складі Польщі. Ніяких підтверджень тому не існує – бо цитата може стосуватися поразки Червоної Армії під час боротьби за незалежність Польщі, або боротьби проти нацизму у Другій світовій .

Також немає сумнівів в підтримці з боку польського керівництва України, але навіть фразу президента Анджея Дуди про те, що між Україною та Польщею «на десятиріччя та сторіччя не буде кордону» російськи пропагандисти використовують як доказ наміру анексувати західні території України. Про це наприклад, сьогодні заявив екс-президент РФ Дмитро Мєдвєдєв.

Це відбувається на фоні новин про те, що Польща та Україна домовилися про взаємну відміну будь-яких дозволів для перевізників палива на кордонах – це допоможе Україні вирішувати проблему з нестачею палива.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись