Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна інсценувала звільнення села, в якому не було російських військ

Російські ЗМІ, зокрема РІА Новості, поширюють фейк, що українські військові звільнили село Уди Харківської області, де начебто не було росіян. РІА Новості навіть оприлюднило фрагмент відео з невідомим «місцевим жителем», якій незрозуміло розповідає про цей випадок. В тексті, що супроводжує новину, вказано, що в село Уди зайшли українські військові, поставили артилерію, обстріляли дома місцевих жителів, а потім «їх накрила російська артилерія». На відео чоловік цієї фрази не говорить.

При цьому, судячі з карт, які оприлюднювали ж самі російські пропагандистські медіа, на початок березня село Уди, які і більшість прикордонних сіл Харківщини, були окуповані російськими військами - і російська пропаганда знов ігнорує логіку та повідомляє нові фейки, що суперечать їхнім старим фейкам. Згідно з повідомленнями Харківської військово-цивільної адміністрації, село Уди після контрнаступу ЗСУ наприкінці квітня знаходиться під контролем України та його щонайменше двічі обстрілювали російськи війська – 29 квітня та 3 травня.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись