Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська влада нацистська, бо перейменувала Новоград-Волинський на Звягель

Російські телеграм-канали в межах великого наративу про «нацистську»  Україну чи «українців як нащадків нацистів» вигадали та просувають черговий фейк. Начебто те, що 16 листопада місто Новоград-Волинський Житомирській області перейменували на Звягель доводить, що українська влада «нацистська». На доказ того вони поширюють інформацію про те, що місто мало таку назву під час німецької окупації у 1941-1944 році. І це справді так.

Але при цьому це місто мало назву Звягель (чи модифікації цієї назви) із моменту виникнення. Принаймні, з першої згадки про місто у 1256 році. І понад 500 років мало цю назву аж до розподілу Польщі при Катерині II, яка і наказала змінити назву Звягель на Новоград-Волинський у 1795 році. Відтоді й до 2022 року, за винятком чотирьох років окупації, місто мало назву, яку вигадали для нього при російській імператриці, а цього року нарешті повернули історичну назву. До речі, в цьому місті народилиася Леся Українка і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись