Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Британці визнали проблеми з українськими новобранцями

Кремлівські ЗМІ  поширюють черговий фейк – про те, що  українські новобранці, які проходять навчання у Великій Британії, «шоковані тим, що бачать», «неосвічені», «приїхали з сіл», і їм буде «важко протистояти російським навченим мобілізованим». Кремлівські ЗМІ посилаються на статтю Financial Times. У статті справді йдеться про навчання українських військових, і інструктори справді кажуть про декілька проблем при навчанні українців: навчання триває 5-6 тижнів, в той самий час у британських військових – 14 тижнів. І ще  українці – з різних підрозділів, тому їм в перспективі буде складно, коли вони повернуться до  власних підрозділів. Але це все. Ані слова про «села», про «неосвіченість», чи про те, що українські військові «шоковані» умовами навчання, які імітують умови, наближені до бойових - зокрема багато крові та відірвані бутафорські кінцівки; також залучені актори, які виконують ролі поранених. Всі ці фрази про «недостатньо професійних» українських рекрутів просто вигадали російські пропагандисти й додали в новини, посилаючись на Financial Times. При цьому викинули з тексту таку фразу підмовника Гарріса, який курує українських новобранців:

«Вони наймотивованіші, найрішучіші та найбільше націлені на навчання з усіх, з ким я працював у всьому світі за 20 років моєї військової служби. Перебуваючи по коліно у воді протягом 36 годин, вони все ще можуть сміятися, жартувати та швидко відповідати на запитання».

Російська пропаганда постійно намагається переконати внутрішню авдиторію  та частину української в тому, що мобілізація «переломить» перебіг подій на фронті, і що українські військові  не вміють воювати. Поразки Росії у війні вони приписують здібностям міфічних «іноземних найманців» та «натовського командування».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись