Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Голова міськради Любліна звинуватив Україну в обстрілі польського міста

Російські пропагандистські ЗМІ масово поширюють заяву голови міськради Любліна Ярослава Пакули, який начебто звинуватив Україну в провокації — тобто в навмисному обстрілі польського міста Пшеводув, де 15 листопада загинули двоє людей від падіння ракети.

  «Очевидно, що це українська ракета. Очевидно, що це провокація з боку влади України. Мета провокації – прискорити постачання озброєнь в Україну, залякати Європу страшною Росією, щоб громадянське суспільство вимагало від урядів країн Європи збільшити допомогу Україні», — цитують в публікаціях слова начебто Пакули. Але проєкт StopFake з'ясував, що фейсбук-сторінка, на якій оприлюднено цей пост, була створена 16 листопада 2022 року. Тобто наступного дня після падіння ракети. Ще й надто, всі пости, розміщені на ній, також були оприлюднені саме 16 листопада, але дати в них була змінені на попередні. На момент публікацій новин російських медіа, які цитували «Пакулу», у поста не було жодного лайку чи поширення. Фактчекери звернулися до Пакули, і чекають від нього коментар, але очевидно, що фейсбук-сторінка була створена навмисно, для поширення дезінформації.  

Раніше російські пропагандисти неодноразово використовували підробні сторінки політиків чи медіа задля поширення фейків. Росія також намагається посварити найближчих сусідів та партнерів, тому постійно просуває фейки про Польщу та її відносини з Україною.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись