Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна влаштувала провокацію в Польщі, аби зірвати зернову угоду

Складно уявити, але  російські «експерти» поширюють нову версію того, що відбулося в Польщі. На їхню думку, 15 листопада Україна завдала по території Польщі ракетного удару, внаслідок якого загинули дві людини, аби «зірвати зернову угоду», і в такий спосіб «звинуватити Росію в створені  продовольчої кризи» у світі. Не зовсім зрозуміло, як вбивство двох фермерів може привезти до скасування зернової угоди, та як Україна зацікавлена в цьому зриві – але  очевидно, для чого таку тезу поширюють  російські пропагандистські медіа. Оскільки їм зараз потрібно пояснити, чому  угода була продовжена на 120 днів, попри те що Росія, і власне сам Путін, постійно погрожував вийти з угоди.

Тепер, попри такі незрозумілі аргументи, можна заявляти: ось, Україна хоч і намагалася зірвати зернову угоду, але Росія встояла, перемогла та подовжила її, аби показати всьому світові, що не хоче провокувати голод. Насправді Росія вже спричинила світову продуктову кризу: крала в України зерно та сільгосппродукцію; спалювала поля та знищувала елеватори; заблокувала майже всі морські порти, з яких Україна могла постачати свою продукцію. І певної миті навіть заявила, що припиняє угоду — через фейкові повідомлення про те, що начебто Україна напала не російський чорноморський флот, запустивши безпілотники з суден, що перевозили зерно.

Але й Україна, і Туреччина проігнорували погрози Росії щодо припинення угоди, та продовжили вивозити зерно – і тому Росія  перестала заявляти, що вийшла з угоди. А сьогодні, власне, угоду продовжили автоматично – 19 листопада угода  могла бути припинена, якщо в однієї зі сторін є суттєві зауваження чи заперечення. Ніхто, навіть Росія, таких не мали, тож угоду подовжили автоматично ще на 120 днів. Тепер російські пропагандисти щосили намагаються пояснити, чому Путін ще два тижні тому  заявляв, що Росія вийде з угоди, а тепер її продовжили на чотири місяці, а Росія навіть не поторгувалася за додаткові умови. Тож і вигадують міфи про те, як героїчно не дали  Україні зірвати угоду.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись