Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українська влада нацистська, бо перейменувала Новоград-Волинський на Звягель

Російські телеграм-канали в межах великого наративу про «нацистську»  Україну чи «українців як нащадків нацистів» вигадали та просувають черговий фейк. Начебто те, що 16 листопада місто Новоград-Волинський Житомирській області перейменували на Звягель доводить, що українська влада «нацистська». На доказ того вони поширюють інформацію про те, що місто мало таку назву під час німецької окупації у 1941-1944 році. І це справді так.

Але при цьому це місто мало назву Звягель (чи модифікації цієї назви) із моменту виникнення. Принаймні, з першої згадки про місто у 1256 році. І понад 500 років мало цю назву аж до розподілу Польщі при Катерині II, яка і наказала змінити назву Звягель на Новоград-Волинський у 1795 році. Відтоді й до 2022 року, за винятком чотирьох років окупації, місто мало назву, яку вигадали для нього при російській імператриці, а цього року нарешті повернули історичну назву. До речі, в цьому місті народилиася Леся Українка і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join