Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україні дали умовне кандидатство на вступ до ЄС через вторгнення Росії.

Такими повідомленнями проросійські телеграм-канали відреагували на отримання Україною статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. Насправді такий меседж є розвитком маніпуляцій на цю тему. Спочатку російські пропагандисти поширювали думку, що Україну ніколи не приймуть в Євросоюз. “Україна не потрібна європейським лідерам у складі Євросоюзу", – заявляв пропагандист Соловйов. Далі до появи офіційного рішення лідерів ЄС, російські медіа переконували, що статус кандидата нічого не гарантує для України, адже невідомо, коли після цього вона зможе вступити в Євросоюз і чи взагалі стане членом об'єднання. Зараз пропагандисти зробили акцент на тому, що Україну “пожаліли” через вторгнення Росії, хоча російські політики заперечують “вторгнення” і називають його “спецоперацією”.

У такий спосіб Росія намагається знецінити реформи, які з 2014 року відбуваються чи ще мають відбутись в Україні для вступу до ЄС, мовляв нема чим пишатись. Однак Україна системно займається реформою судової системи, реформою антикорупційної системи, боротьбою з відмиванням коштів, удосконаленням антиолігархічного законодавства, удосконаленням системи захисту прав людини та багатьма іншими питаннями в контексті євроінтеграції, навіть в умовах війни з Росією. Європейські партнери підтримують та допомагають Україні в цей складний час. Натомість Росія всіма силами намагається довести, що Україна нікому не потрібна, не має світової підтримки, й лиш вони невтомно “підтримують і борються за благо українців”, знищуючи українські міста.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись