Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українські військові відмовляються використовувати “Байрактари”.

Російські ЗМІ поширюють тезу, що “українські пілоти вважають використання американських ударних безпілотників MQ-1C Gray Eagle небезпечним, а турецьких "Байрактарів" – фактично марним”. До такої думки українських військових спонукає буцімто значне посилення російських ППО. Такі повідомлення з’явились після інформації про ініціативу “Народний Байрактар” від Фонду Сергія Притули. За кілька днів роботи Фонд повідомив про збір рекордної суми пожертв від українських громадян, бізнесу і навіть політиків на закупівлю трьох таких літальних апаратів для ЗСУ. Тож, можемо припустити, що поширення таких меседжів – це спосіб знецінити допомогу українській армії та дискредитувати роботу волонтерів.

Нагадаємо, схожі маніпуляції з'явилися одразу й після того, як литовський журналіст придбав Bayraktar для української армії. Тоді пропаганда стверджувала, що російські військові збили цей Bayraktar через 3,5 хвилини польоту, хоча насправді він ще був на заводі в Туреччині.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись