Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття . Шахраї, прикриваючись Лесею Нікітюк, намагаються викрасти дані платіжних карток українців.

У фейсбуку невідомі із фейкової сторінки ведучої Лесі Нікітюк поширють рекламу про те, що завдяки програмі "єПідтримка" та самій ведучій, кожен українець може отримати грошові виплати від 6700 гривень до 83 000 гривень. Сторінка, з якої поширюють рекламу належить не ведучій: її створили лише 23 червня й там всього кілька десятків підписників. За посиланням, яке додають до рекламного допису, щоби отримати гроші пропонують пройти опитування. Вся інформація на сайті подана російською мовою, також там є можливість поширити інформацію в російських соціальних мережах, — “ВКонтакте” і “Однокласники”, які заборонені в Україні.

Для того, щоби пройти опитування і зрештою отримати кошти, потрібно ввести свої ім’я та прізвище. Після того, як ви пройдете опитування, просять оплатити 250 гривень, які нібито мають повернути разом із виграшем. При введенні реквізитів банківської карти на сайті просять вказати CVV-код. Однак цього робити не варто. Це — відома шахрайська схема, коли пропонуючи значну суму за пройдене опитування шахраї викрадуть всі гроші із вашої картки, знаючи CVV-код. Насправді, ні Леся Нікітюк, ні державна програма "єПідтримка" не мають до цього опитування жодного стосунку. Однак держава за програмою "єПідтримка" справді надає фінансову допомогу українцям, проте лише визначеним категоріям громадян, і у жодному разі сума виплат не залежить від відповідей на опитувальник. Нагадаємо, раніше "Детектор медіа" писав, як шахраї, прикриваючись логотипом "України 24", шахраї намагалися викрасти дані платіжних карток, пропонуючи "компенсації" за сплачений ПДВ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись