Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія не краде українське зерно та не знищує сільськогосподарську інфраструктуру України.

На сайті Міністерства закордонних справ Росії з’явилась публікація під заголовком “Розвінчуємо міфи, що пирюються керівництвом ЄС”. У ній Росія намагається виправдати свої злочини на території України. Серед іншого у статті “спростовується фейк” про те, що Росія не краде зерно в України та не руйнує сільськогосподарську і аграрну інфраструктури. Однак, все сказане росіянами – неправда. Цього разу фейк спростували французькі фактчекери у програмі True or False.

За допомогою супутникових знімків, відео від користувачів соціальних мереж та на основі відкритих даних про переміщення кораблів, журналісти довели, що російські кораблі неодноразово вивозили зерно з порту в окупованому Севастополі. Також на відео чітко видно як росіяни навмисно атакують українські сільськогосподарські об’єкти та викрадають сільськогосподарську техніку. Росія неодноразово використовувала питання постачання на світовий ринок українського зерна та сільськогосподарської продукції як інструмент шантажу через можливу продовольчу кризу та голод в країнах Африки й Азії. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись