Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дванадцять іноземних кораблів не можуть вийти з порту в Херсоні через українські міни.

Таку інформацію поширює незаконно встановлена Росією «влада» на території тимчасово окупованої Херсонької області. Мовляв, через українські міни 12 кораблів, більшість з яких належить Туреччині, не можуть вийти з Херсона. «Екіпажам нічого не загрожує, а кораблі знаходяться під охороною», — заявив колаборант Кирило Стремоусов. Але це — фейк.

У порту Херсона справді перебувають 14 кораблів (3 українських та 11 закордонних), які залишились в умовах блокади та окупації. Однак вихід їм заблокували саме російські війська та міни. Це підтверджують як міжнародні організації, так і окремі країни. Попри те, що українські міни буцімто заважають іноземним кораблям, окупанти поширюють заяву, що «Херсонький морський торговий порт відновлює роботу і готується до перевезення вантажів». Отже, окупанти самі ж суперечать своїм заявам. Як зазначає StopFake, це не перший випадок, коли Росія намагається звинуватити Україну в мінуванні побережжя, окупованого Росією. Раніше уже також спростовували інформацію, що Україна під загрозою затоплення не випускає з портів іноземні судна.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись