Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція . Україна отримує лише 15% від допомоги в $40 мільярдів, яку виділили США.

Спікер російської Держдуми В’ячеслав Володін поширив неправдиву інформацію про те, що начебто Україна отримає лише 15% від суми в 40 млрд, що виділяє США на допомогу Україні. Буцімто, більшість грошей отримає самі США та інші країни – але українцям прийдеться повертати всі 40 мільярдів США.

Насправді, все не так: дійсно, 6 мільярдів доларів – тобто 15% від загально суми – піде безпосередньо на озброєння для української армії. А, наприклад, більше 8 мільярдів – на відновлення запасів зброї для самої армії США, яка вже передала Україні багато техніки. Але інші програми, на які США виділяють 40 млрд – це і гуманітарна допомога, у тому числі біженцям з України в США та інші країни Європи; це кошти для стабілізації інфляції, відновлення економіки і тд. Детально, на що будуть виділені кошти в рамках цієї допомоги, можна прочитатитут. І всі ці програми так чи інакше допомагають Україні та українцям – як в державі, так і за її межами. Ще частина піде на укріплення військ НАТО в Європі.

Маніпуляцію Володіна одночасно поширили багато російських ЗМІ. Так само як і твердження, що цю допомогу буде потрібно повертати. Хоча це допомога, а не ленд-ліз – тобто програма спрощеної системи закупівля зброї для України в США, за яку дійсно буде потрібно повертати гроші – просто пізніше, а не в момент купівлі та постачання.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись