Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна та Захід штучно створюють голод на планеті.

Дослідники з проєкту EU vs Disinfo проаналізували фейки та маніпуляції щодо продовольчої кризи, що створює та поширює російська пропагандистська машина, до роботи якої активно долучаються не тільки ЗМІ, але й депутати та дипломати. Численну брехню про те, що «Захід та Україна» штучно створюють голод в світі, можна представити в трьох тезах: 1) Продовольча криза почалася через санкції, накладені на Росію. 2) Україна сама блокує та мінує власні порти, тому сприяє голоду. 3) Україна продає зерно за зброю, а Росія, навпаки, запобігає голоду в Україні.

Звісно, це все брехня. Санкції, накладені на Росію, не стосуються експорту продовольчих товарів та зерна. Росія блокує вивіз зерна з України суднами, оскільки блокує порти в Чорному морі та не надає гарантій безпеки проходу суден з зерном. Україна не торгує чи обмінює зерно на зброю – вона, навпаки, перевозить зерно до європейських портів, або продати його. Війна заважала проводити посівну, росіяни прицільно бомбили склади та бази нафтоматеріалів, необхідних для початку робіт. Нарешті, Росія лише поглиблює продовольчу кризу та ситуацію в Україні, викрадаючи само зерно, сільхозтехніку та навіть кораблі в портах, на яких вивозить та продає крадене зерно в інші країни. І Путін, і його дипломати вже прямо заявляли, що готові поставити більше продуктів в країни, які почали страждати через зменшення єкспорту зернових під час війни – в обмін на зняття санкцій. Тобто насправді, шантажує всіх глобальним голодом сама Росія. Але пропаганда намагається назвати чорне білим.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись