Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція . Звільнення омбудсмену Людмили Денисової доводить, що російські військові не ґвалтували дітей, жінок та чоловіків.

Фактчекери з видання Myth Detector побачили поширення однотипних постів в фейсбуці, де пишуть про те, що Денисову начебто звільнили через брехню про згвалтованих росіянами дітей, жінок та чоловіків. Це – фейк та маніпуляція. Омбудсмана звільнили за декількома причинами – у тому числі, через те, що вона мало, на думку депутатів, долучалася до організації гуманітарних коридорів та не в повному обсязі виконували свої обов’язки. Сама Денисова вважає своє звільнення незаконним та пов’язує його з політичними причинами. Так само і правозахісники називають її звільнення незаконним.  

Раніше правозахисниці та медійниці критикували роботу Денисовой – в тому числі, її повідомлення про зґвалтованих дітей. На думку тих, хто підписав відкритого листа до Денисової, вона зловживала подробицями та деталями, які по-перше, могли повторно травмувати жертов, по-друге, могли допомогти їх ідентифікувати. Також вони вимагали від Денисової надавати даня, якими вона володіє, до поліції, аби правоохоронці відкривали справи, або менше розповсюджувати інформацію про ті злочини, що поки що не доведені. Публічний конфлікт також зачепив доньку Денисової, Олександру Квітко: вона працює на гарячій лінії психологічної допомоги Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – саме з жертвами сексуалізованого насильства. Вона багато писала в соцмережах про своїх клієнтів, через що отримала обвинувачення в порушенні професійної етики.

У будь-якому випадку, звільнення Денисової жодним чином не є доказом того, що російськи окупанти не ґвалтували українців. Це доведено не лише численними матеріалами в українських та іноземних ЗМІ, які спілкувалися з жертвами та свідками, а також і прокуратурою України, яка розслідує більше 11 тисяч справ про військові злочини росіян в Україні – серед яких і зґвалтування. Справу одного ґвалтівника та вбивці вже передано в суд.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись