Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Болгарія визнала, що дарма відмовилася від російського газу та планує передумати.

Російські пропагандистські ЗМІ поширили новини на основі інтерв’ю болгарського міністра енергетики Олександра Ніколова, який начебто пожалівся на те, що рішення відмовитися від оплати в рублях за газ було занадто непродуманим та швідким, а тепер Болгарія хоче відмінити своє рішення. Він також пожалівся, що газ, який Болгарія закупила у США, занадто дорогий.

Як з’ясували російськи фактчекери, насправді Ніколов про це не говорив в інтерв’ю. Навпаки, вин прямо заявив, що американський газ Болгарія купила дешевше за російський. А також прямо висказався щодо використання газу як інструменту впливу та перспективах відновлення перемовин з «Газпромом» щодо закупівлі газу: «У той час, коли, по-перше, Росія перебуває у стані війни і є агресором, а по-друге, конкретна компанія «Газпром» використовується як політичний інструмент для створення напруги, і по-третє, у комерційній частині найнеприємніше — це непередбачуваний партнер, я не думаю, що є сенс коментувати, чи варто проводити подальші переговори з компанією», – розповів Ніколов.

Це не перший раз, коли російська пропаганда свідомо бреше про Болгарію. Раніше вона вже поширювала фейк про те, що начебто Болгарія вирішила виселити українських біженців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись