Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк . Байрактар, що придбали литовці для України, збили в повітрі за 3,5 хвилини

.

В соцмережах, у тому числі в Фейсбук та Твіттер, поширюють пости, в яких пишуть, що куплений за 5 мільйонів євро, що збирали небайдужі литовці, трецький безпілтник «Байрактар» був збитий за 3,5 хвилини після його використання. Це – відвертий фейк, який легко спростувати: безпілотник ще не в Україні. Про це написав засновник краудфандингової ініціативи на телеканалі Laisves TV журналіст і громадський діяч Андрюс Тапінас. Саме він оголосив кампанію по збору коштів.

«На жаль, як ми бачимо сумні новини. Російська пропаганда в соцмережах масово поширює повідомлення, що наш Байрактар вже збили і був у повітрі лише 3,5 хвилини Можливість збити безпілотний літальний апарат, який ще не придбаний і знаходиться на заводі, потребує неймовірної зенітної артилерії», - написав він, іронізуючи. І додав ще декілька подробиць: за три дні кошли перевели майже 200 тисяч людей з Литви. Потім, коли виявилося, що турецький виробник зробить подарунок Україні, і надасть один безпілотник безкоштовно – литовські організатори вирішили озброїти цей подарунок на 1,5 мільони євро. А суму, що залишилася на рахунках, і куди все ще поступають кошти, передати на допомогу українській армії. Зараз в фейсбуці на сторінці журналіста триває кампанія з вибору ім’я для безпілотника.

Фатчекери з видання StopFake, перші повідомлення начебто про збиття байрактару з’явилися наприкінці травня, ще до завершення краутфандінгової кампанії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись