Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation . Україна отримує лише 15% від допомоги в $40 мільярдів, яку виділили США.

Спікер російської Держдуми В’ячеслав Володін поширив неправдиву інформацію про те, що начебто Україна отримає лише 15% від суми в 40 млрд, що виділяє США на допомогу Україні. Буцімто, більшість грошей отримає самі США та інші країни – але українцям прийдеться повертати всі 40 мільярдів США.

Насправді, все не так: дійсно, 6 мільярдів доларів – тобто 15% від загально суми – піде безпосередньо на озброєння для української армії. А, наприклад, більше 8 мільярдів – на відновлення запасів зброї для самої армії США, яка вже передала Україні багато техніки. Але інші програми, на які США виділяють 40 млрд – це і гуманітарна допомога, у тому числі біженцям з України в США та інші країни Європи; це кошти для стабілізації інфляції, відновлення економіки і тд. Детально, на що будуть виділені кошти в рамках цієї допомоги, можна прочитатитут. І всі ці програми так чи інакше допомагають Україні та українцям – як в державі, так і за її межами. Ще частина піде на укріплення військ НАТО в Європі.

Маніпуляцію Володіна одночасно поширили багато російських ЗМІ. Так само як і твердження, що цю допомогу буде потрібно повертати. Хоча це допомога, а не ленд-ліз – тобто програма спрощеної системи закупівля зброї для України в США, за яку дійсно буде потрібно повертати гроші – просто пізніше, а не в момент купівлі та постачання.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join