Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Японії з’явився білборд із написом: «Зупиніть Зеленського, зупиніть війну»

В американському сегменті соцмережі «Х» (колишнього твітеру), фейсбуку та в російському сегменті тіктоку поширюють відео із зображенням цифрового білборду з нібито написом: «Зупиніть Зеленського, зупиніть війну». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери видання The Reuters. Відео, поширене в мережі, нібито з написом про Зеленського на білборді в Японії було відредаговане. Агітпроп узяв за основу довше відео, зняте 2 роки тому, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, опубліковане підтвердженим обліковим записом YouTube «Virtual Japan» — потоковим каналом, який ділиться відео повсякденного життя в Японії. На 21:22 хвилині можна побачити пішоходів та автомобілі, що проїжджають на задньому плані у відредагованому відео. Відеоролик знято в районі Шібуя в Токіо.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати підтримку західних партнерів та переконати українців у тому, що за кордоном вважають саме Україну та Володимира Зеленського винними у розв'язанні війни з Росією. Насправді ж Японія підтримує Україну у боротьбі проти агресора, тобто Росії. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що Захід постачає Україні зброю і тим самим нібито порушує міжнародне право.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись