Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Французьке видання Charlie Hebdo опублікувало обкладинку з Володимиром Зеленським на фоні палаючого Кримського мосту

В анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють обкладинку, яку нібито опублікувало французьке сатиричне видання Charlie Hebdo, із зображенням Володимира Зеленського на тлі палаючого Кримського мосту. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Такої обкладинки жоден випуск Charlie Hebdo не мав. На фейковій обкладинці вказано, що це спеціальний випуск від 18 липня 2023 року, номер якого 1579. На сайті видання є архів усіх випусків, отож фактчекери знайшли газету під номером 1579. Вона вийшла ще 26 жовтня 2022 року й мала іншу обкладинку.

Агітпроп систематично поширює фейкові обкладинки відомих іноземних видань. У такий спосіб російські пропагандисти намагаються поглузувати з Володимира Зеленського та показати, що президента України не поважають в усьому світі. Раніше ми спростовували фейк, що американський журнал The Nation присвятив обкладинку Зеленському, назвавши його «злим хлопчиком».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись