Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни поширили відео, де українці розповідають, що нібито слухають російську музику, а політики хочуть посварити два народи

Російські пропагандисти поширюють відео з фрагментом соцопитування, де українці розповідають, що нібито слухають російську музику: Інстасамку, Григорія Лєпса, Artik & Asti, Басту. Коли інтерв’юер повідомив одному з учасників соцопитування, що Григорій Лєпс підтримує російське вторгнення в Україну, той розлютився та назвав інтерв’юера провокатором.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Насправді відео, яке поширюють російські пропагандисти, є гумористичним скетчем учасників українського гурту «Курган і Agregat» — Євгена Володченка і братів-близнюків Аміля та Раміля Насірових. Вони самі й знялися в ролі інтерв’юера та кількох випадкових «перехожих». У кінці відео ці «перехожі» просять вибачення та обіцяють більше не слухати російську музику.

У такий спосіб агітпроп намагається показати, що насправді українці слухають російські пісні, а музика поза політикою. А українська влада та деякі українці нібито утискають права інших людей. Раніше ми писали про те, як російський спорт служить російській державній системі пропаганди.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись