Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Японії з’явився білборд із написом: «Зупиніть Зеленського, зупиніть війну»

В американському сегменті соцмережі «Х» (колишнього твітеру), фейсбуку та в російському сегменті тіктоку поширюють відео із зображенням цифрового білборду з нібито написом: «Зупиніть Зеленського, зупиніть війну». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери видання The Reuters. Відео, поширене в мережі, нібито з написом про Зеленського на білборді в Японії було відредаговане. Агітпроп узяв за основу довше відео, зняте 2 роки тому, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, опубліковане підтвердженим обліковим записом YouTube «Virtual Japan» — потоковим каналом, який ділиться відео повсякденного життя в Японії. На 21:22 хвилині можна побачити пішоходів та автомобілі, що проїжджають на задньому плані у відредагованому відео. Відеоролик знято в районі Шібуя в Токіо.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати підтримку західних партнерів та переконати українців у тому, що за кордоном вважають саме Україну та Володимира Зеленського винними у розв'язанні війни з Росією. Насправді ж Японія підтримує Україну у боротьбі проти агресора, тобто Росії. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що Захід постачає Україні зброю і тим самим нібито порушує міжнародне право.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join