Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Маніпуляція У Києві «скасували» опалювальний сезон через санкції проти Росії

Російська пропаганда продовжує розганяти тему залежності від газу РФ усієї Європи й України зокрема. Цього разу прокремлівські медіа написали, нібито в Києві скасували централізоване опалення та закликали киян «купувати теплі речі» і причиною назвали санкції проти Росії. Пропагандисти послалися на слова мера столиці Віталія Кличка. Насправді він не казав про скасування опалювального сезону, а попередив містян про можливі відімкнення тепла й електрики та можливі теракти на теплоелектростанціях.

В інтерв’ю «Бабелю» Віталій Кличко заявив, що газ для населення є, але за умов російської війни столиця готується до можливих терактів на київських ТЕС. Мер Києва справді попередив про можливі відімкнення тепла та електрики та закликав утеплитися. Проте про санкції та енергетичну кризу не йдеться.

«Середній показник готовності до опалювального сезону в Україні на 17 серпня становить 73%. Станом на середину серпня в українських сховищах накопичено 12,6 млрд кубометрів газу, а також 1,89 млн тонн вугілля. Завдання Кабінету Міністрів полягає у накопиченні 19 млрд кубометрів газу – цей обсяг дасть змогу успішно провести опалювальний сезон в Україні. За словами голови правління НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка, до настання холодів частину газу, що бракує, Україна забезпечить шляхом внутрішнього видобутку, ще близько 4,5 млрд кубометрів газу необхідно буде імпортувати», — пояснили фактчекери StopFake.

Закономірність: у контексті меседжів про Європу, яка замерзне, пропагандисти завжди згадують санкції проти РФ. Тож, вочевидь, поширення цих фейків, маніпуляцій і меседжів є спробами залякати населення з метою впливу на коло осіб, які ухвалюють рішення щодо санкцій.

Раніше пропаганда Росії вже писала, що мер Львова закликав мешканців закуповувати дрова на зиму, майбутня зима без російського газу — важливий тест для Німеччини та що європейці панікують через скорочення поставок російського газу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись