Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Експерт проаналізував фото «посвідчення» військової, яка нібито вбила Дугіну

Фінський експерт із роботи з зображеннями Lauri Linnamäe опублікував у Twitter серію дописів про елементи, які доводять фейковість представленого ФСБ «військового посвідчення» на ім’я Наталі Вовк, яку Росія назвала бійцем полку «Азов» та організатором вбивства Дар'ї Дугіної, пропагандистки та доньки ідеолога «русского мира» і так званого «євразійства» Олександра Дугіна.

Експерт перевірив «посвідчення» через онлайн-інструмент аналізу втручання в зображення. Зокрема програма виділила фрагменти зображення, де використаний у Photoshop інструмент клонування (дає змогу замінити колір і текстуру одного фрагменту будь-яким іншим фрагментом цього зображення).

Також експерт акцентував на невдало відбиті тіні, чіткі межі вмонтованого фото вирізаного обличчя та тла, а також штучно вставлений штамп, який, до слова, «обрізав» частину щоки жінки з портрета.  

Нагадаємо, Росія вже намагалася підробляти докази причетності українців (зокрема «азовців») до злочинів проти відомих росіян. Приміром коли Володимир Путін заявив, що Україна нібито готувала напад на «відомого російського журналіста» Володимира Соловйова. Росіяни нібито знайшли неспростовні докази провини — саморобний вибуховий пристрій, вісім «коктейлів Молотова», шість пістолетів, обріз мисливської рушниці, гранату РГД-5, українські паспорти та «націоналістичну літературу» з автографом «Подпись неразборчиво». Цей випадок читачі «Детектора медіа» визначили найбезглуздішим фейком російської пропаганди.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись