Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Окупаційна влада роздає питну воду та відновлює водопостачання в Маріуполі

Така новина шириться соціальними мережами, зокрема в телеграм-каналі так званої аварійної служби підприємства «Вода Донбасу». Насправді ж окупаційна адміністрація приховує, що вода не відповідає санітарним нормам та непридатна для вживання.

Як стверджують фактчекери Voxcheck, водопостачання залишається однією з найбільших проблем у тимчасово окупованому Маріуполі. Раніше Маріупольська міська рада опублікувала дослідження Запорізького центру контролю та профілактики хвороб. Волонтерам вдалося отримати зразок води на пробу, який згодом й передали до центру.

У пробі виявили ознаки змішування води з фекальними речовинами, а це означає, що таку воду пити не можна: є ризик підчепити діарейні інфекції. Маріупольцям рекомендують кип’ятити воду, аби не отруїтися. 

Окупанти намагалися спростувати факт щодо недостатньо очищеної води. Окупаційна влада заявляла, що здійснювала епідеміологічний нагляд за водою, проте не публікувала жодних документів, які б це засвідчили.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись