Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк США нібито допомагають ЗСУ «консервувати донорські органи»

У мережі поширюють інформацію, нібито США у великих кількостях постачають ЗСУ знеболювальний препарат «Налбуфін». Автори «новини» пишуть, мовляв, речовину використовують, щоб подовжити «термін зберігання» органів для їх подальшого транспортування та продажу на чорному ринку. Українському військовому нібито спочатку роблять ін’єкцію препарату, а після того діюча речовина «консервує органи для подальшого їх вилучення». Втім це — фейк. 

Не існує досліджень, які доводять, що «Налбуфін» можна застосовувати для консервації донорських органів. Про це пишуть фахівці з проєкту VoxCheck. До того ж незрозуміло, що пропагандисти мають на увазі під «консервацією» органів у тілі людини та навіщо їх узагалі консервувати в людині. Адже в Україні проводять операції з трансплантації після констатації смерті мозку (у випадку посмертного донорства). При цьому серце продовжує функціонувати та підтримувати життєдіяльність органів, тож у цьому випадку «консервація» не потрібна.

Цей лікарський препарат не є новим, у США його затвердили ще в 1979 році. А в Україні він є в аптечках військових ще з 2014 року. В ЗСУ його радше можуть використовувати для зниження болю в перед- та післяопераційний період або як доповнення до анестезії, але точно не для консервації органів.

Загалом меседж про чорну трансплантологію в Україні, зокрема в ЗСУ, росіяни поширюють ще з 2014 року. Цей фейк агітпропу перегукується з іншими йому подібними: про «функціонування в Україні американських біолабораторій» чи про «бойових комарів», наприклад. Мета таких інформаційних вкидів — демонізувати Захід, зокрема США в нашому випадку, й Україну. Більше про пропагандистську кампанію інформаційного впливу «Чорна трансплантологія» можна дізнатися в дослідженні Центру протидії дезінформації при РНБО. 

Також раніше ми спростовували інформацію про діяльність «чорних трансплантологів» у Сєвєродонецьку. Тоді всі докази, представлені в пропагандистському ролику, сфабрикували.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись