Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові нібито планують захопити Верховну Раду України

Прокремлівські ресурси поширюють повідомлення, що в ЗСУ нібито зростає невдоволення політикою Президента України Володимира Зеленського, тож українські військові «хочуть силою захопити Верховну Раду». Стверджуючи це, російська пропаганда посилається на буцімто закриті чати військових ЗСУ.

Насправді ця інформація не відповідає дійсності, повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. Цей наратив Росія просуває від початку повномасштабного вторгнення – ще 25 лютого 2022 року Путін закликав українських військових «брати владу у свої руки». Активізація цього наративу припала на період після відставки ексголовкома ЗСУ Валерія Залужного. Уже щонайменше вдруге пропагандисти використовують фейкові скриншоти з «секретних чатів українських військових».

У такий спосіб агітпроп «грається» з настроями й почуттями українців. Цей фейк націлений на те, щоб підірвати взаємодовіру в українському суспільстві: цивільних до військових, політичного керівництва до військового командування, а військових, власне, до влади й командування. Раніше ми спростовували інформацію, що депутати Верховної Ради нібито в умовах воєнного стану за законом повинні йти у відставку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись