Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Лікарі в Україні нібито масово вимагають хабарі на ВЛК

У мережі поширюють інформацію, що українські лікарі нібито масово вимагають у мобілізованих хабарі за запис про хвороби на військово-лікарській комісії (ВЛК). Про це начебто заявив очільник Міністерства охорони здоров’я України Віктор Ляшко. 

Скриншот VoxCheck.

Насправді Віктор Ляшко такого не говорив, повідомляють фахівці з проєкту VoxCheck. Поширювана в мережі інформація містить кадр з інтерв’ю міністра на ютуб-каналі «Ми — Україна» ще за 29 червня 2023 року. Це інтерв’ю стосувалося захисту від радіації, ситуації на затоплених після підриву Каховської ГЕС територіях та роботи медичної системи. Однак про роботу ВЛК не йшлося. 

4 березня 2024 року Ляшко повідомив, що розпочинається перевірка ВЛК у місті Київ. «Таке рішення викликано збільшенням кількості скарг, які ми отримуємо останнім часом. Основні з них стосуються дуже базових речей, які за бажанням можна оперативно виправити. Це і недотримання електронної черги, і відсутність базових умов для комфортного проходження ВЛК, і неоптимізовані маршрути», — казав міністр. Він зазначив і те, що корупційна складова не залишається поза увагою, утім не давав кількісних оцінок і не називав корупцію «масовою».

Ба більше, ще 10 січня 2024 року Віктор Ляшко відповідав на питання журналістів, зокрема й щодо корупції під час проходження ВЛК. Про жодну масовість корупційних випадків згадок не було.

Натомість Віктор Ляшко повідомив про зміну підходу до проведення комісій задля оптимізації процедури та запобігання появі корупції. Так, розроблено окремий пакет в рамках Програми медичних гарантій, який дозволяє закріпити за кожним ТЦК окремий заклад охорони здоров’я. Усі візити фіксуються в Електронній системі охорони здоров’я, що має знижувати корупційні ризики при проходженні лікарської комісії. 

Якщо виникає підозра щодо порушення, наприклад, більше ніж 4 дні проводиться медичне обстеження військовозобов’язаного, то дані додатково передаються до департаментів охорони здоров’я. Вони працюють з головами ВЛК за конкретним закладом. Для протидії корупції при проходженні медичної комісії Міністерство охорони здоров’я України співпрацює також із правоохоронними органами. 

Отже, проблема корупції справді є, однак немає можливості оцінити, наскільки вона масова. Наразі Міністерство охорони здоров’я України зосереджене на організаційних питаннях, які можна вирішити досить швидко і забезпечити чіткий процес проходження медичного огляду. Потім, за словами міністра, більш детально буде розбиратися кожне звернення, яке приходило на гарячу лінію МОЗ та НСЗУ щодо якості проведення медичних оглядів. «У нас є можливості й компетенція перевірити, що відбувається в кожній комісії. За результатами будемо ухвалювати управлінські рішення», — наголосив міністр 6 березня 2024 року в етері телемарафону «Єдині новини».

Раніше ми спростовували інформацію, що на маріупольцях нібито тестували ліки в інтересах західних компаній.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись