Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На маріупольцях нібито тестували ліки в інтересах західних компаній

У російських ЗМІ пишуть, що на пацієнтах лікарні №7 у Маріуполі випробовували ревматологічні лікарські засоби для великих західних фармакологічних компаній. Все буцімто відбувалося в період із 2008 по 2016 рік. Стверджуючи це, пропагандисти посилаються на «документи, які знайшли на місці відбудови лікарні».

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки проаналізували цю інформацію. Як виявилося, російська пропаганда не надала жодного реального доказу на підтвердження цієї «новини». Посилання на міфічних «робітників, які знайшли документи з тестами», не може бути офіційним джерелом. Самі документи не були оприлюднені, тому можна зробити висновок, що їх просто не існує.

Крім того, пошук інформації про «дослідження препаратів на пацієнтах маріупольських лікарень» у відкритих джерелах також не дав результату. Варто зауважити, що в Україні ніхто не проводив і не проводить експерименти над людьми. Зокрема, такі випадки не фіксувалися ні на Луганщині, ні на Донеччині.

Цей фейк агітпропу перегукується з іншими йому подібними про «функціонування в Україні американських біолабораторій», «чорну трансплантологію», «бойових комарів» тощо. Мета таких інформаційних вкидів — демонізувати Захід та Україну. З іншого боку, пропагандисти намагаються вкотре запевнити всіх навколо, що «Україна — маріонеткова держава», тож західні країни буцімто дозволяють собі робити на її території, що їм заманеться.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись