Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Залужний нібито після своєї відставки подав «таємничий знак»

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що за кілька днів після оприлюднення указу Президента України Володимира Зеленського про відставку Валерія Залужного колишній Головнокомандувач ЗСУ буцімто подав зашифрований сигнал «до дій». На фотографії, яку поширюють у мережі, Залужний нібито зобразив вказівними та середніми пальцями обох рук літеру «Z», яка є символом військового вторгнення Росії в Україну. 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Для створення цього фейку російські пропагандисти провели певні маніпуляції над оригінальною фотографією. У соцмережах Президента України за 8 лютого 2024 року, день відставки Залужного, була опублікована світлина рукостискання Зеленського й уже колишнього Головнокомандувача ЗСУ. Це фото й було тим, яке росіяни взяли за основу для створення фейкового. 

Поширивши відредаговану фотографію, росіяни спробували ввести українців в оману. Мовляв, генерал Залужний чи то зневірився в перемозі України, чи то «образився» на Зеленського за те, що був звільнений, тож вирішив відкрито підтримати російську агресію. Проте «таємничий знак» Залужного — це ніщо більше, як вигадка російського агітпропу. Раніше ми повідомляли, що невідомі створили сайти з назвою ​​«Залужний 2024​​​​», проте ці ресурси насправді не пов'язані з генералом Залужним, а про їхнє існування вже поінформовані правоохоронні органи України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись