Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна нібито стала на 100% поліцейською державою

Російські пропагандисти стверджують, що в Україні з початку повномасштабного вторгнення кількість поліціянтів на 10 тисяч населення зросла з 20 до 100. Агітпроп посилається на міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка, який буцімто зробив відповідну заяву. Як наслідок, Україна нібито «стала на 100% поліцейською державою».

Насправді інформацією зманіпулювали. В інтерв’ю для каналу «Ми – Україна» міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко говорив про збільшення кількості поліціянтів у пʼять разів саме на деокупованих територіях, а не загалом на всій території України. 

«В середньому на 10 тисяч населення України до широкомасштабної війни було 23-26 працівників поліції. На сьогодні на деокупованих територіях — більш як 100. Тому що режим набагато жорсткіший, тому що завдань набагато більше. Можу сказати, що поліція з початку широкомасштабної війни на 80% збільшила свій функціонал. Але ми не збільшуємо кількість поліцейських», — заявив міністр. 

Для порівняння, за даними Євростату в середньому в країнах ЄС на 100 тисяч населення у 2019-2021 роках було 335 поліціянтів. Тобто, в середньому 33-34 поліціянти на 10 тисяч населення. У 2021 році в Україні цей показник становив 287 поліціянтів, а в Росії — 510, що було одним із найбільших показників у світі. 

У 2014 році в Росії на 100 тисяч населення було 564 працівники поліції, і того року її визнали найбільш поліцейською державою. Показово, що впродовж останніх 10 років кількість поліціянтів у Росії залишається на одному з найвищих рівнів у світі, у той час, як в Україні ця цифра не перевищує середньоєвропейські показники.

Маніпулюючи інформацією, у цьому випадку пропагандисти прагнуть створити картинку авторитарної України на чолі з Володимиром Зеленським. Мовляв, тепер зрозуміло, чому народ не виступає проти «Київського режиму». Проте Україна є вільною та демократичною державою, а закиди росіян про авторитаризм у країні-сусідці не мають під собою підґрунтя. 

• Читайте також: Поліціянтам нібито дозволили використовувати травматичну зброю, гумові палиці та сльозогінний газ для розгону мітингів

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись