Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Одесі влада знищує сліди військово-біологічних лабораторій США

Проросійські ресурси поширюють інформацію про те, що нібито могильник в Одесі використовували для утилізації небезпечних відходів, повʼязаних з діяльністю військово-біологічних лабораторій США. Мовляв, це зʼясувалося під час знешкодження 147 тонн дусту, які накопичилися у звʼязку з тим, що в 1979 році неподалік Одеси потонуло судно. Уже в наші дні місцева влада вирішила буцімто замести сліди своєї діяльності. Це — фейк.

Фактчекери проєкту VoxUkraine вирішили дослідити цей кейс. Вони зʼясували, що 20 жовтня 2023 року роботи з утилізації 147 тонн дусту поблизу Одеси справді почалися. У 1972 році в Одеській затоці затонуло судно «Моздок», яке містило 900 тонн дусту на борту. Через два роки біля села Алтестове побудували сховище, і дуст консервували у бетонних бункерах. Вже у 2012 році більшу частину хімікатів утилізували, проте через брак фінансування 147 тонн відходів продовжили зберігати у сховищі. Впродовж років місцеві мешканці відчували сморід, а хімікати проникали в ґрунт й отруювали Хаджибейський лиман. Цьогоріч із місцевого бюджету виділили кошти на ліквідацію небезпечних речовин через побоювання, що російські обстріли можуть призвести до потрапляння хімікатів у воду та ґрунт. Ліквідатори вчасно взялися до праці, позаяк деякі мішки з отрутою були вже на межі розгерметизації.

Російські пропагандисти поширюють фейки про американські біолабораторії в Україні та дискредитують Програму зі зменшення біологічної загрози, в якій з 2005 року бере участь Україна та учасницею якої до 2014 року була Росія. Ця Програма діє в рамках іншої — загальної Програми спільного зменшення загрози. Агітпроп застосовує тактику демонізації ворога, стверджуючи, що в Україні існують біолабораторії з небезпечними речовинами, мета яких — зашкодити Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись