Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна влаштувала «єврейський погром» у Дагестані

Прокремлівські ресурси стверджують, що ввечері 29 жовтня масові заворушення в аеропорту Махачкали відбулися нібито внаслідок інформаційних «вкидів» керованих з України телеграм-каналів. У них буцімто сповіщали про прибуття в Дагестан рейсу з біженцями — громадянами Ізраїлю. Крім того, пропагандисти заявляють, що вже встановили ймовірну причетність Іллі Пономарьова, колишнього депутата Держдуми під контролем СБУ, до ситуації в аеропорту. Одним із їхніх аргументів є начебто те, що в Пономарьова раніше було навіть «інтервʼю на цю тему». 

Жодних підтверджень своїм висловам пропагандисти не надають. Вони припускають, що «провокація» була підготовленою, проте їхня влада чомусь нібито навмисне не помічала проблеми. Водночас деякі лідери думок у Росії не засуджують дії дагестанців, а радше відмежовуються від ситуації, яка є черговим репутаційним ударом для Кремля. Наприклад, російський блогер Юрій Подоляка каже, що схожим чином поводилися активісти на Майдані в Києві. Мовляв, усе відбувалося за однією й тією самою методичкою, а учасники заворушень начебто працювали на «київський режим». 

Варто зауважити, що в цьому випадку проросійські джерела застосовують одну з тактик пропаганди під назвою «цап-відбувайло» — загладжують вину дагестанців і перекладають відповідальність за події в Махачкалі на Україну. Раніше ми писали про те, як агітпроп використовує антисемітські стереотипи проти України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись