Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська авіація повністю розгромлена

Американський прокремлівський «експерт» Скотт Ріттер, колишній інспектор ООН з озброєнь в Іраку, в інтервʼю журналісту Гарланду Ніксону заявив, що високотехнічні засоби ППО Росії спромоглися повністю знищити авіацію України. За його словами, щоразу, як український літак, наприклад, МіГ-29, підіймається в повітря, його відразу ж збивають. Ріттер також наголосив, що знищення авіації противника дає армії Росії велику перевагу. Це один із важливих факторів, який уможливлює російський військовий наступ. 

Інформацію про «тотальну ліквідацію» української авіації взялися перевірити колеги з проєкту StopFake. При дослідженні цієї теми фактчекери посилалися на нідерландський незалежний проєкт Oryx, який щоденно оновлює зведення втрат воєнної техніки України та Росії. За його даними, станом на 27 жовтня Україна втратила 77 літаків, у той час, як Росія за час війни втратила 93 літаки. З міркувань безпеки Україна не розголошує інформацію про кількість своїх бойових літаків, проте наприкінці березня 2023 року ще один пропагандист Олександр Храмчихін писав, що на той момент в України залишалося близько 350 бойових літаків. Враховуючи це, а також те, що Храмчихін цілком імовірно міг занизити цифри, можна стверджувати, що українська авіація все ж не зазнала «нищівних втрат» на полі бою за час війни. Крім того, у 2024 році союзники України почнуть постачати винищувачі F-16 для ефективнішої боротьби з Росією. 

Хоч Скотт Ріттер обіймав високі посади ще наприкінці XX століття, вже у 2012 році його посадили в тюрму через звинувачення в педофілії. У 2014 році він вийшов на волю. З 2019 року співпрацює з російським каналом RT і з того часу робить пропагандистські заяви. Раніше ми писали про те, як Ріттер звинувачував Україну у воєнних злочинах у Бучі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись