Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Одесі влада знищує сліди військово-біологічних лабораторій США

Проросійські ресурси поширюють інформацію про те, що нібито могильник в Одесі використовували для утилізації небезпечних відходів, повʼязаних з діяльністю військово-біологічних лабораторій США. Мовляв, це зʼясувалося під час знешкодження 147 тонн дусту, які накопичилися у звʼязку з тим, що в 1979 році неподалік Одеси потонуло судно. Уже в наші дні місцева влада вирішила буцімто замести сліди своєї діяльності. Це — фейк.

Фактчекери проєкту VoxUkraine вирішили дослідити цей кейс. Вони зʼясували, що 20 жовтня 2023 року роботи з утилізації 147 тонн дусту поблизу Одеси справді почалися. У 1972 році в Одеській затоці затонуло судно «Моздок», яке містило 900 тонн дусту на борту. Через два роки біля села Алтестове побудували сховище, і дуст консервували у бетонних бункерах. Вже у 2012 році більшу частину хімікатів утилізували, проте через брак фінансування 147 тонн відходів продовжили зберігати у сховищі. Впродовж років місцеві мешканці відчували сморід, а хімікати проникали в ґрунт й отруювали Хаджибейський лиман. Цьогоріч із місцевого бюджету виділили кошти на ліквідацію небезпечних речовин через побоювання, що російські обстріли можуть призвести до потрапляння хімікатів у воду та ґрунт. Ліквідатори вчасно взялися до праці, позаяк деякі мішки з отрутою були вже на межі розгерметизації.

Російські пропагандисти поширюють фейки про американські біолабораторії в Україні та дискредитують Програму зі зменшення біологічної загрози, в якій з 2005 року бере участь Україна та учасницею якої до 2014 року була Росія. Ця Програма діє в рамках іншої — загальної Програми спільного зменшення загрози. Агітпроп застосовує тактику демонізації ворога, стверджуючи, що в Україні існують біолабораторії з небезпечними речовинами, мета яких — зашкодити Росії.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join