Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж США надали Україні системи озброєння ATACMS, які вона використовує проти цивільних цілей

В анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що українці нібито використовуватимуть системи озброєння ATACMS, які передали США, проти цивільних. «Підла рука США завжди пропагує смерть, оскільки ми знаємо, що ця зброя в руках українських нацистів буде використана проти цивільних цілей», — ідеться в повідомленні. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту EUvsDiSiNFO. Немає жодних доказів, які підтверджують, що ця зброя буде використана проти цивільних цілей. Так само й немає доказів, що українці нападають на мирних жителів, на відміну від Росії, чиї злочини задокументували правозахисні організації та ООН.

Ба більше, у вересні 2023 року США запровадили так звану Політику щодо передачі звичайних озброєнь, мета якої — відстежити та запобігти загибелі цивільного населення від зброї, яку постачають Штати, зокрема й Україні.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються просувати наратив про те, що росіяни борються з нацизмом в Україні, а також демонізувати українських військових, мовляв, їм байдужий український народ. Раніше ми розповідали про меседж, що українські біженці в Європі демонструють свої «нацистські схильності».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись